Ska man skaffa kontantkort eller mobilabonnemang?

För att kunna använda din telefon så måste du ha någon form av abonnemang. Antingen skaffar du ett kontantkort eller också så skaffar du dig ett fast abonnemang. Här reder vi ut hur du kan tänka och hjälper dig att välja det alternativ som passar bäst för just dig.

Först av allt så måste vi förstå vad skillnaden är. Den största skillnaden är att du med ett kontantkort betalar i förskott och med ett abonnemang så får du en faktura i slutet av månaden. Ett abonnemang är alltså en typ av kreditköp, vilket innebär att inte alla har möjlighet att skaffa ett mobilabonnemang.

Ska man skaffa kontantkort eller mobilabonnemang?

Kontantkort - så funkar det

Det finns många olika typer av kontantkort idag. Det vanligaste är ett kontantkort som är giltigt i 30 dagar som innehåller en viss surfmängd, men där du kan ringa och sms:a i princip obegränsat. Det finns också olika typer av specialkontantkort, exempel sådana med obegränsad surf under 24 timmar. Det finns också kontantkort som bara innehåller surf, med där du inte kan ringa och SMS:a.

Ett standardkontantkort kostar omkring 100 kr (giltigt i 30 dagar), men det finns också varianter med upp till 100 GB surf och fria samtal/sms. För dessa får du räkna med att betala mellan 300-400 kr. Det som är bra är du en enskild månad, exempelvis under semestern, kan köpa ett större kontantkort om du vet att du behöver utnyttja mer surf.

Fördelar med kontantkort

 • Total kostnadskontroll

  Eftersom du betalar i förväg kan du styra din telefoniutgifter helt och hållet.

 • Går att även med betalningsanmärkningar

  Om du har fått en eller flera betalningsanmärkningar så är det inte säkert att du kan teckna ett abonnemang. Då är kontantkort ett bra alternativ för dig.

 • Snabbt och tillgängligt

  Det är bara att kika in på närmsta butik och köpa ett startpaket så är du igång alternativt kan du beställa ett på internet gratis vanligtvis.

 • Du är helt obunden

  Gillar du inte att binda upp dig i avtal så är ett kontantkort lämpligt. Det är bara att ta ut simkortet, så är du fri att byta till vad du vill.

Abonnemang - så funkar det

Det finns ett enormt utbud av abonnemang och de allra flesta som kan väljer detta alternativ framför kontantkort. Idag kan du via någon av lågprisoperatörerna få ett abonnemang för runt 100 kr i månaden, vilket kostnadsmässigt ungefär motsvarar vad ett billigt kontantkort kostar.

Fördelar med abonnemang

 • Smidigt och enkelt

  Du ringer och surfar och i slutet av månaden så kommer en faktura. Enklare kan det inte bli. Betalar du dessutom med autogiro så blir det i princip helt självgående.

 • Kan inkludera telefon

  När du skaffar ett abonnemang får du ofta möjlighet att även köpa en telefon. Du kan då delbetala telefonen genom en så kallad “förhöjd månadsavgift”. Detta är ett populärt sätt att finansiera ett köp av en ny telefon, då de är väldigt dyra att köpa kontant.

 • Tryggt - du kan alltid ringa

  Med ett abonnemang riskerar du aldrig att inte kunna ringa för att pengarna har tagit slut på ditt kontantkort eller att giltighetstiden har gått ut för du har glömt att ladda på det.

Sammanfattning

Det finns tillfällen då kontantkort är det bästa valet och det finns tillfällen då det är smartare att ha ett abonnemang. För att kunna avgöra vad som är bäst för just dig så måste du titta på hur du använder din telefon (eller surfplatta). Om du surfar mycket varje månad så är det förmodligen bäst att välja ett abonnemang - det kommer att bli billigare. Har du dålig privatekonomi så rekommenderar vi att du istället skaffar ett kontantkort. Då riskerar du inte stora månadsfakturor utan kan få full kontroll på dina kostnader.

Hoppa till toppen av sidan

Bästa billiga kontantkort i maj

Kontantkort från Halebop

1. Halebop

Anledningen till att Halebop blir bästa kontantkort för maj 2022 är för att det är ett klassiskt kontantkort där du laddar saldo och kan sedan ringa för 2 kr/samtal (hur länge du vill) samt kan skicka SMS/MMS till hela världen för 50 öre styck.

Halebop GO kommer utan surf men det är möjligt att köpa till surf även om det är ganska dyrt:

 • 39 kr för 0,5 GB
 • 69 kr för 1 GB
 • 199 kr för 5 GB
 • 349 kr för 15 GB

Fördelen med att köpa till surf till Halebop GO är dock att den gäller i hela 6 månader samt fungerar i EU/ESS. Det gör att Halebop GO är ett bra alternativ för IOT, t.ex. för larmsystem som behöver ett simkort för att kunna skicka notiser eller SMS.

Halebop har även ett kontantkort som heter Halebop Fastpris och det fungerar ungefär som ett abonnemang. Du laddar på en laddning av nedanstående:

 • 129 kr för 2 GB, fria samtal och fria mess
 • 209 kr för 6 GB, fria samtal och fria mess
 • 319 kr för 20 GB, fria samtal och fria mess
 • 369 kr för 50 GB, fria samtal och fria mess
 • 429 kr för 100 GB, fria samtal och fria mess

Nackdelen med Halebop Fastpris är att det ger dig inget saldo och laddningen gäller bara i 30 dagar, det innebär att du behöver fylla på kontantkortet med en laddning varje månad för att det skall fungera.

Läs mer

Kontantkort från Hallon

2. Hallon

Hallon blir vårt andra val och det beror på att de liksom de flesta konkurrenter satsar främst på fastpris kontantkort. Det i sig är inget fel för de som vill ha ett sådant kontantkort men vi känner att det då nästan alltid är mer förmånligt att skaffa ett billigt mobilabonnemang t.ex. hos Hallon.

Priserna på mobilabonnemangen hos Hallon är nämligen samma men du får möjlighet till en rabatt dina första månader och villkoren är egentligen de samma, ingen bindningstid eller uppsägningstid. Hallon tar heller ingen kreditupplysning när du beställer abonnemang.

Men är det ett kontantkort du vill ha hos Hallon så finns följande laddningar:

 • 99 kr för 4 GB, fria samtal och fria mess
 • 149 kr för 8 GB, fria samtal och fria mess
 • 249 kr för 25 GB, fria samtal och fria mess
 • 299 kr för 50 GB, fria samtal och fria mess
 • 349 kr för 100 GB, fria samtal och fria mess

Precis som hos Halebop så fungerar fastpris-laddningar hos Hallon på så vis och de gäller i 30 dagar och därefter måste man fylla på kontantkortet igen.

Läs mer