Så här fungerar kontantkort

Ett kontantkort laddar du i förväg och använder det sedan för att ringa, skicka SMS och surfa. Kortet har en begränsad giltighetstid och när pengarna är slut eller giltighetstiden gått ut så måste du fylla på ditt kontantkort innan du kan använda det igen.

Utbudet av olika kontantkort är väldigt stort, men man kan säga att det finns två olika huvudtyper av kontantkort. Dels har du de kort som innehåller en viss mängd surf, samtal och SMS och gäller i t.ex. 30 dagar. Sen har vi de där du betalar för varje samtal och SMS och när pengarna är slut så måste du fylla på.

Eftersom du betalar i förskott så kan alla skaffa ett kontantkort. Även du som är under 18 år eller som har dragit på dig betalningsanmärkningar alternativ har ett skuldsaldo hos Kronofogden.

Så här fungerar kontantkort

Kontantkort för dig som ringer mest

Du kan få ett kontantkort med fria samtal och fria SMS för omkring 100 kr. Kortet är då giltigt i 30 dagar. På dessa kort får du räkna med att surfmängden är ytterst begränsad då de främst är utformade för dig som mest använder din telefon för att ringa (och skicka sms).

Kontantkort med mycket surf

Det finns kontantkort med fri surf, men då brukar giltighetstiden bara vara 1-3 dagar. Det finns också kontantkort som bara innehåller surf - du kan alltså inte ringa eller skicka sms med dessa. Det kan passa utmärkt till din surfplatta eller i en mobil bredbandsrouter

Kontantkort för speciella tillfällen

Det finns kontantkort för dig som behöver använda väldigt mycket surf under en enskild dag. Du kanske ska jobba från bostaden eller husvagnen och inte vill ha några begränsningar i hur mycket du kan surfa. Då passar dessa kontantkort, som ju annars har ett ganska smalt användningsområde, riktigt bra.

Varför ska jag välja kontantkort?

Många väljer kontantkort för att de helt enkelt inte har något alternativ. Är du under 18 år eller har hamnat hos Kronofogden så kan du helt enkelt inte skaffa något abonnemang, utan är tvingad att välja ett kontantkort. Den andra kategorin människor som väljer kontantkort är de som vi ha total kontroll på sina kostnader. Eftersom du förskottsbetalar så vet du exakt vad det kommer att kosta för dig.

Kontantkort vs billigt abonnemang

Kontantkortens främsta konkurrent är idag de billiga abonnemang som erbjuds på marknaden av de så kallade lågprisoperatöerna. Många tycker att det är smidigare att ha ett billigt abonnemang jämfört att hela tiden behöva förnya eller fylla på sitt kontantkort.

Det finns uppenbara fördelar med att ha ett abonnemang. Om du är en normalanvändare så tenderar det till exempel att bli något billigare. Men det är alltid viktigt att titta på hur du själv använder din telefon innan du kan avgöra om ett kontantkort eller ett abonnemang är rätt alternativ för dig.

Hur skaffar man ett kontantkort?

Första gången behöver du ett så kallat startpaket för kontantkort. Det kan du i princip köpa i vilken kiosk som helst, alternativt beställa kostnadsfritt från operatörens hemsida. Sedan är det bara att ladda på med valfri plan och börja använda ditt kontantkort.

Att tänka på med kontantkort

Många kontantkort fungerar bara i Sverige, så var noga med att kolla upp vad som gäller för just ditt kontantkort om du planerar att resa utomlands. Tänk också på att kontrollera giltighetstiden. I normalfallet är det 30 dagar, men det finns kontantkort med både kortare och längre giltighetstid. Kontrollera också alltid att den operatör du väljer har täckning på de platser som du tänker använda din telefon eller surfplatta - för utan täckning så blir ditt kontantkort helt enkelt värdelöst.

Hoppa till toppen av sidan

Bästa billiga kontantkort i black week

Kontantkort från Halebop

1. Halebop

Anledningen till att Halebop blir bästa kontantkort för black week 2024 är för att det är ett klassiskt kontantkort där du laddar saldo och kan sedan ringa för 2 kr/samtal (hur länge du vill) samt kan skicka SMS/MMS till hela världen för 50 öre styck.

Halebop GO kommer utan surf men det är möjligt att köpa till surf även om det är ganska dyrt:

  • 39 kr för 0,5 GB
  • 69 kr för 1 GB
  • 199 kr för 5 GB
  • 349 kr för 15 GB

Fördelen med att köpa till surf till Halebop GO är dock att den gäller i hela 6 månader samt fungerar i EU/ESS. Det gör att Halebop GO är ett bra alternativ för IOT, t.ex. för larmsystem som behöver ett simkort för att kunna skicka notiser eller SMS.

Halebop har även ett kontantkort som heter Halebop Fastpris och det fungerar ungefär som ett abonnemang. Du laddar på en laddning av nedanstående:

  • 129 kr för 2 GB, fria samtal och fria mess
  • 209 kr för 6 GB, fria samtal och fria mess
  • 319 kr för 20 GB, fria samtal och fria mess
  • 369 kr för 50 GB, fria samtal och fria mess
  • 429 kr för 100 GB, fria samtal och fria mess

Nackdelen med Halebop Fastpris är att det ger dig inget saldo och laddningen gäller bara i 30 dagar, det innebär att du behöver fylla på kontantkortet med en laddning varje månad för att det skall fungera.

Läs mer

Kontantkort från Hallon

2. Hallon

Hallon blir vårt andra val och det beror på att de liksom de flesta konkurrenter satsar främst på fastpris kontantkort. Det i sig är inget fel för de som vill ha ett sådant kontantkort men vi känner att det då nästan alltid är mer förmånligt att skaffa ett billigt mobilabonnemang t.ex. hos Hallon.

Priserna på mobilabonnemangen hos Hallon är nämligen samma men du får möjlighet till en rabatt dina första månader och villkoren är egentligen de samma, ingen bindningstid eller uppsägningstid. Hallon tar heller ingen kreditupplysning när du beställer abonnemang.

Men är det ett kontantkort du vill ha hos Hallon så finns följande laddningar:

  • 49 kr för 1 GB, fria samtal och fria mess
  • 99 kr för 4 GB, fria samtal och fria mess
  • 149 kr för 8 GB, fria samtal och fria mess
  • 249 kr för 25 GB, fria samtal och fria mess
  • 299 kr för 50 GB, fria samtal och fria mess
  • 349 kr för 100 GB, fria samtal och fria mess

Precis som hos Halebop så fungerar fastpris-laddningar hos Hallon på så vis och de gäller i 30 dagar och därefter måste man fylla på kontantkortet igen.

Läs mer